Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Opi parempaa talouden hallintaa

  • Julkaistiin 1. maaliskuuta 2019
  • Kommentoi!
  • Luettu 1228 kertaa
  • Nappelit:

Rahahuolien yleisyys

Monille suomalaisille taloudelliset huolenaiheet ovat säännöllinen ahdistuksen lähde, joka on ymmärrettävissä, kun otetaan huomioon tämän päivän Suomen talouden ja maailmantalouden epävarmuus. Jopa kolmasosa suomalaisista miettii vähintään viikottain rahojensa riittämistä. On tärkeää kuitenkin muistaa, että rahasta murehtiminen ei ratkaise paljoa, vaan ratkaisujen löytäminen taloudellisten ongelmien voittamiseen. Taloudellisten ongelmien selvittäminen kuten säästämisen lisääminen ja velkojen lyhentäminen eivät vain paranna viivan alle jäävää lukemaa vaan myös yleistä mielialaa. Mitä vähemmän olet huolissasi varainhoidosta ja rahakysymyksistä, sitä enemmän voit nauttia elämästä.

Vähennä stressiä raha-asioista

Olitpa sitten miettimässä, että sinun tarvitsee saada enemmän säästöjä eläkkeelle siirtymistä varten tai sinulla on ongelmia suurien luottokorttilaskujen kanssa, aluksi on tärkeä tunnistaa stressipisteet. Toisin sanoen mitkä asiat omassa taloudessa aiheuttavat eniten huolia. Kirjoita paperille kolme suurinta stressin lähdettä, jotta tiedät, mitkä asiat taloudellisessa tilanteessa eniten vaivaavat. Pitämällä listan lyhyenä saat paremman hallinnantunteen ja ongelmakohtiin on helpompi tarttua.

Jotta matka parempaan taloudenpitoon jatkuu pitää pysyä positiivisena, sillä prosessi ei ole yleensä helppo ja uskoasi koetellaan. Mikäli et usko rahojesi riittävän ratkomaan taloudellisia ongelmiasi et välttämättä halua kohdata niitä. Mielentila voi siis auttaa sinua motivoimaan voittamaan taloudelliset haasteesi. Kuvittele, kuinka paljon stressi tuntuu pienenevän, kun velkasi pienenee ja pienenee, sen sijaan että ajattelisit ajatuksia siitä ettet koskaan pääse velasta. On tärkeää uskoa, että voit ratkaista ongelmasi.

Ole realistinen

Selvitä mitä voit kohtuudella saavuttaa ja sitoudu tähän suunnitelmaan joka kuukausi. Tee itsellesi lupaus: “Joka kuukausi kulutan vähemmän ja lyhennän erotuksella velkaa niin, että saldoni laskee vähintään × euroa.” Aivan kuten radikaalit ruokavaliomuutokset tai uusi raju treeniohjelma voivat olla liikaa, et halua asettaa liian kunnianhimoisia taloudellisia tavoitteita, jotka joudut lopettamaan muutaman viikon tai kuukauden kuluttua. Yritä keskittyä käyttämään käytettävissä olevat tulosi mahdollisimman viisaasti.

Yksi keino hallita kuluttamista on tehdä ostoslista, joilla sinulla on paremmat mahdollisuudet välttyä heräteostoksilta. Toinen on tuntea heikkoutesi ja välttää tilanteita ja paikkoja, joissa saatat sortua tekemään huonoja taloudellisia päätöksiä. Keskity etenemään pienin askelin sillä ne ovat avainasemassa. Et välttämättä pysty leikkaamaan yhtä kustannusta 500 eurolla, mutta voit ehkä tunnistaa viisi kuukausittaista menoa, joita voit vähentää 100 eurolla. Muista olla itsellesi myös armollinen mikäli lipsahduksia sattuu. Budjetissa pysyminen ei ole aina helppoa ja jokaisen kohdalle tulee huonoja päivä. Jos näin tapahtuu, muistuta itsellesi mitä kaikkea voit saavuttaa menemällä kohti tavoitteitasi ja arvioi missä teit virheen. Saatat joutua muuttamaan budjettiasi tai käyttäytymistäsi mikä on osa prosessia.

Säästöt luovat turvaa

Vähennät raha-asioista koituvaa stressiä huomattavasti kun sinulla on raha säästössä. Olitpa sitten säästämässä tulevaisuuden hankintaan, eläkkeeseen tai pahan päivän varalle säästäminenkin alkaa suunnitelman teolla eli päätä miten paljon kuukausituloistasi haluat säästää. Varmin keino suunnitelmasi toteutumiseen on ottaa siihen tarkoitettu raha pois kulutustililtäsi ennen kuin maksat laskuja, ostoksia, lainoja tai muita kulujasi. Tämän monimutkaisemmaksi säästämisen ei tarvitse mennä. Ei kuitenkaan ole syytä stressata mikäli et ole vielä onnistunut luomaan tällaista taloudellista puskuria. Elämän heittäessä kierrepallolla rahantarpeen muodossa on hyvä muistaa, että nopea lainapäätös on tänä päivänä aina vain muutaman napin painalluksen päässä helposti saatavissa. Varmista kuitenkin ennen luotonottoa, että pystyt maksamaan sen sovitussa aikataulussa.

Pidä itsesi rehellisenä

Pidä huolta sosiaalisista myös suhteista, sillä muut ihmiset voivat auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Jokainen vaikea tehtävä helpottuu ystävien ja perheen tuella, joten jaa tavoitteesi. Kukaan ei ole parempi pitämään sinua tilivelvollisena ja muistuttamaan siitä mihin olet menossa kuin ihmiset joita rakastat ja joihin luotat.

Nippelitietoa julkaisusta

Juttuidean lähetti Anomuumi. Kiitos hänelle! Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 651 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 01. maaliskuuta 2019 kello 23:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/237.

Kommentoi