Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Spede keksi mäkihyppylingon

Ylöspäin osoittava osittain kolmiulotteiseksi piirretty nuoli. Nuoli on valkoista taustaa vasten ja se nousee asteittain aina välin ylöspäin.Spedelinkoa valmistetaan edelleen

Pertti Olavi Pasanen, eli tutummin Spede, jätti vuonna 1978 patenttihakemuksen innovaatiolleen, jonka avulla mäkihyppääjiä voidaan lingota vauhtiin ilman hyppytornin apua. Tämä Speden keksintö esitettiin myös Speden elokuvaproduktiossa Professori Uuno D.G. Turhapuro. Tämän keksinnön nimi on mäkihyppylinko, mutta se tunnetaan myös nimellä spedelinko.

Speden keksimä ihmislinko mahdollistaa ihmisen kokoisen mötikän heittämisen vauhtiin tasaiselta maalta ilman hyppyrin apua. Laitteen ensimmäinen esittelymalli oli Kuopion Puijossa vuosivälillä 1970–1980. Laite ei ole koskaan saanut ansaitsemaansa huomiota, mutta edesmenneen Pasasen jälkeen jättämä Spede-Idea Oy valmistaa edelleen tätä linkoa. Itse asiassa sen kehitystyötä on jatkettu ja uusi malli antaa vauhtia mäkihyppääjien lisäksi myös lumilautailijoille. Uusin versio on elektronisesti ohjattu. Laite kiihdyttää kyytiläisensä nopeimmillaan 2,5 sekunnissa jopa 100 kilometrin tuntivauhtiin.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 142 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 02. marraskuuta 2009 kello 13:01. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/7.

Kommentoi