Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Greippi on pomelon ja appelsiinin risteytys

Valokuva keltaisesta taustakankaasta, jonka päällä möllöttää kellertävä greippihedelmä. Greipin pinta muistuttaa klementiinin tai appelsiinin kuorta. Greipin väritys on kokonaan tasaisesti kellertävä.Greippi on 300-vuotias

Greippi on herkullinen sitrushedelmä. Se on vain noin 300 vuoden ikäinen. Greippi sai alkunsa englantilaisen kapteeni Shaddockin kiikutettua eräällä laivareissullaan läpi Länsi-Intian pomelon itämiskelpoisia siemeniä. Osa näistä siemenistä joko tietoisesti tai sattumalta isutettiin lähelle appelsiinia. Näin ajan myötä syntyi omalaatuinen hedelmähybridi, kun pomelo ja appelsiini yhdistivät voimansa. Greipin syntyminen koettiin vuoden 1693 tienoilla.

Greippiä ryhdyttiin pappismiehen toimesta kutsumaan kielletyksi hedelmäksi, kun vuoden 1750 hujakoilla Griffith Hughes törmäsi greippiin Barbadoksella. Papin antama nimitys säilyi käytössä aina vuoteen 1814 asti, kun luonnontutkija John Lunan ryhtyi kutsumaan sitä greippihedelmäksi. Siltikin greipin latinankielinen nimi on edelleen Citurs x paradisi, eli suomeksi Paratiisin hedelmä.

Greippi tuli suurelle länsimaisellekin yleisölle tunnetuksi vasta ensimmäisen suuren laman siittyä 1930-luvulla. Tuolloin greippiä jaettiin Yhdysvalloissa ruokakortilla köyhälistölle, joka sai ilmaiseksi kokata greipin miten parhaaksi taisi. Ennen lamaa eräät Hollywood-elokuvanäyttelijät olivat jo ehtineet tutustua greippiin sen näyteltyä merkittävää osaa laihdutuskuurissa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 171 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 24. tammikuuta 2010 kello 17:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/124.

Kommentoi