Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Kannettava tietokone

Harmaanvärinen läppäri tummaa puupöytää vasten kuvassa, joka otettu ylhäältä alaspäin. Läppärin vasemmalla puolella kupillinen kahvia ja oikealla puolella langaton hiiri.Kuvassa läppäri

Kannettavan tietokoneen idea syntyi vuosikymmeniä sitten, jo 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, jolloin Xerox haaveili tuovansa markkinoille Dynabook-nimisen aparaatin. Laitteen oli tarkoitus olla kannettava tietokone, jonka näyttö ei taittuisi kuten nykypäivän läppäressä, mutta jonka akun kesto olisi lähes rajaton. Tuon ajan teknologia ei kuitenkaan mahdollistanut Dynabookin teknistä toteuttamista.

Ensimmäinen oikea ja kaupallisesti valmistettu kannettava tietokone ilmestyi vuonna 1981. Tuolloin valmistui Osborne 1. Se oli ompelukoneen kokoinen ja varustettu hyvin pikkuruisella monitorilla, eikä se toiminut akkuvirralla vaan kone täytyi kytkeä sähköverkkoon. Osborne 1:n esittelemä idea sai tietokonelaitteiden valmistajat visioimaan. Vuotta myöhemmin ilmestyi GRID Compass, joka oli taitettava kuten nykypäivänkin tietokoneet. Senkin näyttö oli suhteellisen litteä. GRID Compass toimi lisäksi akkujen avulla. Sen merkittävimmäksi heikkoudeksi jäi sen hinta, joten laite meni pääasiassa Yhdysvaltojen sotavoimien käyttöön.

Microsoftin Windows 1995:n ilmestyminen tietokonemaailmaan teki läppäreiden todellisen läpimurron, sillä Windows 95:n käyttöliittymä ja monipuolisuus osoittautui muihin käyttöjärjestelmävaihtoehtoihin nähden lupaavimmaksi. Kannettavien tietokoneiden maailmassa viimeisin merkittävä mullistus oli miniläppärien ilmestyminen pari vuotta sitten. Matkapuhelinyritys Nokia on siirtymässä kilpailemaan tälle alalle — Nokia toi syyskuussa esille oman miniläppärinsä, joka oli Windowsilla toimiva ja Intelin Atom-prosessorilla varustettu. Nokian miniläppäri painaa 1,25 kilogrammaa, siinä on 10-tuumainen näyttö ja koneen paksuus on hieman yli 2 senttimetriä.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 244 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 23. maaliskuuta 2010 kello 18:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/180.

Kommentoi