Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Kyynelehtiminen sipulia leikattaessa

  • Julkaistiin 11. tammikuuta 2010
  • Kommentoi!
  • Luettu 3343 kertaa
  • Nappelit:

Valokuva pyöreästä sipulista, joka on vaaleata taustaa vasten. Sipuli on väritykseltään kellertävä ja oranssiinkin taipuva. Sen ylä- ja alaosassa näkyy röpelöistä juurta.Sipulistaa pöllyää entsyymejä

Siinä vaihessa kun sipulia ryhdytään valmistamaan ruoan mausteeksi, on usein hallitsematon kyynelehtimisreaktio odotettavissa. Ihmisen silmät tahtomattaankin kostuvat sipulin solurakenteen pirstoutuessa vapautuvien entsyymien ansiosta. Silmien kyynelkanavat aktivoituvat kun silmät joutuvat ärsyttävän aineen kanssa tekemisiin. Kyynelehtimisen voi aiheuttaa pöly, savu tai esimerkiksi emotionaalinen tila. Sipulin silpomisen synnyttämä kyynelehtiminen syntyy eräänlaisen hapon joutumisesta silmän pinnalle.

Sipulin solujen pirstoutuessa se vapauttaa ilmaan eräänlaisia entsyymejä, jotka reagoivat silmän pinnalla olevan nesteen kanssa aiheuttaen kemiallisen reaktion, jonka lopputuloksena on lievää rikkihappoa. Happo ärsyttää silmiä ja saa kyynelnesteen vuotamaan.

Väitetysti Yhdysvaltojen edesmennyt ensimmäinen presidentti George Washington nautiskeli eriskummallisen iltapalan tuntiessaan nuhan tai kurkkuköhän lähestyvän. Washington tapasi tarinan mukaan paistaa sipulia ja syödä sen ennen nukkumaan menemistä pitääkseen flunssan loitolla. Helmenvalkoiset sipulit sisältävätkin paljon C-, B1- ja B6-vitamiineja ja muita terveydelle edullisia aineita. Sipuleissa on ainesta kolesterolitasojen laskemiseen ja verihyytymien estämiseen.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 157 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 11. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/110.

Kommentoi