Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Hippokampus-sanan alkuperä

Valkoinen taustaväri ja sen keskellä vasemmalle katsova sivuprofiili merihevosesta. Merihevonen on väritykselään harmaa ja se näyttää luiselta, kuin kaiverretulta. Merihevosellä on käyrä pitkä häntäosa ja sen pää näyttää kuin oikealta hevoselta.Kuvassa merihevonen

Ihmisenkin kallon sisällä möllöttävä aivojen osa, jota hippokampukseksi kutsutaan, on evolutiivisesti aivojen rakenteen vanhimpia palikoita. Hippokampus on saanut nimensä kreikankielisestä sanasta hippos, joka merkitsee hevosta ja loppuosa on juonnettu sanasta campos, joka tarkoittaa merieläin (tai merihirviö). Nimityksen hippokampus sai sen omalaatuisen ulkomuodon takia. Aivojen osa, joka kontrolloi etenkin kantajansa lyhytkestoista muistia, muistuttaa nimittäin silmin katseltuna pientä merihevosta.

Hippokampus sai nimen hippokampus 16. vuosisadalla anatomiatutkija Julius Caesar Aranzilta, jolla itselläänkin oli sangen eriskummallinen syntymänimi. 1500-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä eleskellyt Aranzio oli tiettävästi ensimmäinen tutkija, joka selvitteli ja nimesi olentojen sisäosia.

Hippokampus aivojen osana on usein se ensimmäinen paikka, johon Alzheimerin tauti iskee, sillä tauti ryhtyy heikentämään uhrinsa kykyä muistaa asioita. Sama aivojen osa löytyy ihmisten ohessa myös muilta nisäkkäiltä suhteellisen samankaltaisina versioina, sillä esimerkiksi siilin ja ihmisen hippokampus on pääpiirteittäin samankaltainen.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 152 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 10. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/109.

Kommentoi