Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Mehiläiset näkevät ultraviolettivalon

Valokuva kukkaan puhjenneesta auringonkukasta, joka on pilvetöntä sinistä taivasta vasten. Kuvan kukalla suuri keltainen ympyränmuotoinen lehditys ja sen takana paljon suuria vihreitä lehtiä.Auringonkukka ihmissilmin nähtynä

Mehiläiset näkevät maailman hyvin eri tavoin kuin esimerkiksi me ihmiset. Meille ihmisille puiston kukkaistutukset ovat yhtä värien loistetta. Mehiläisille ja monille muille ötököille nämä kukat näkyvät hyvin erilaisina, sillä mehiläiset pystyvät näkemään ultraviolettivalon ja senpä tähden eräät värisävyt erottuvat mehiläisille hyvin terävinä ja houkuttelevina kukinnoissa. Me ihmiset emme näe ultraviolettivaloa. Mehiläiset pystyvät hyödyntämään tätä valoa myös pilvisinä päivinä liikkumiseen, sillä uv-valo läpäisee pilvikerrokset.

Hunajamehiläiset pystyvät todennäköisesti myös käyttämään pilvisinä päivinä auringon sijaintia taivaalla eräänlaisena majakkana, jonka avulla ne voivat ohjata pesätovereitaan hyville mesiapajille.

Tiedetysti mehiläiset voivat nähdä sinivihreää, sinistä, violettia ja ultraviolettia. Joidenkin väitteiden mukaan purppura ja tavallinen violetti väri olisivat mehiläisten suosikkeja. Jos mehiläisillä ei ole mahdollisuutta nähdä ulkoilmassa uv-valoa lainkaan, ne pysyvät pesässä eivätkä lähde keräämään mettä. Ultraviolettivalon puuttumisen takia mehiläiset saattavat pysyä pesässä nälkäkuoleman partaalle.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 189 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 24. marraskuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/63.

Kommentoi