Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Vanhin koirarotu on saluki

Saluki-lajin koira katselee mustat silmät suurina tyynesti eteensä. Koiralla harmaa ja osittain musta pitkäkarvainen turkki. Salukin kuonon kirsu on musta. Kuvan tausta sinertävä.Kuvassa nuori saluki

Saluki, eli arabialaisittain Seloqee, on todennäköisesti vanhin kotikoirien rotu. Vuoden 2004 toukokuussa ilmestyneessä Science-lehdessä väitetään salukin DNA:n olevan aivan antiikkia. Koira on todennäköisesti yksi niistä vanhimmista roduista, jotka erosivat aikoinaan susien kehityspolulta. Salukinkaltaisista koirista on kuvia ja kaiverruksia jopa 3500 vuotta ennen Kristusta, jolloin Iranissa on esiintynyt koiraa kuvaavaa keramiikkataidetta. Lisäksi egyptiläisten haudoissa 2100 eKr. on todisteita samankaltaisen koiran olemassaolosta. Eurooppaan ja merten valtiaana toimineeseen Iso-Britanniaan salukeja kiikutettiin vasta 1840-luvulla.

Muinaisen salukin kaltaisesta eläimestä on viime aikoian löydetty merkkejä jopa sumerilaisen kulttuurin ajalta, nimittäin vuosiväliltä 7000–6000 ennen Kristusta, mutta ei ole täysin varmaa ovatko sumerilaisten koirat olleet samaa rotua.

Salukit ovat nopeita ja kestäviä vinttikoiria. Salukit ovat historiallisten tietojen valossa matkanneet ahkerasti erityisesti Keski-Idän halki aavikoilla liikkuneiden nomadiheimojen mukana aina Saharalta Kaspianmerelle. Matkan varrella salukista on siinnyt useita värivariaatioita, myös koiran turkin karvanpituus on monipuolistunut.

Saluki tunnetaan joskus myös persialaisena vinttikoirana ja gazellivinttikoirana. Koiraa on käytetty alun alkaen metsästyksessä apumiehenä ja koiran nopeuden vuoksi myös juoksukilpailuissa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 184 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 25. marraskuuta 2009 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/62.

Kommentoi