Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Rekka upotti sukellusveneen

Sinistä pilvetöntä taivasta vasten suuri harmaanvärinen sotalaiva, jossa suuri masto ja paljon pelejä ja vehkeitä koko kansi täynnä. Laivassa ei näy suuria tykkejä.Rekka-auto koitui kohtaloksi

Ensimmäisessä maailmansodassa upposi eräs saksalainen sotalaiva, sukellusvene SM U-28, joka iski 2. syyskuuta vuonna 1917 Pohjoisella jäämerellä Iso-Britannian lipun alla seilanneeseen laivasaattueeseen. Saksan sotalipun alla toiminut U-vene iski saattueessa matkanneeseen englantilaiseen höyrylaivaan ensin torpedolla, joka ei kuitenkaan upottanut koko kuljetusalusta, vaan sai sen vain pysäyttämään vauhtinsa. Höyrylaivan nimi oli Olive Branch. Se kuljetti aseita ja ammuksia Englannista Arkangeliin.

Saksalaisen sotahistorioitsija Arno Spindlerin kirjoittamassa kirjassa Der Krieg Zur See: Der Handelskrieg mit U-Booten, historioitsija valottaa höyrylaivan ja sotasukellusveneen välistä eriskummallista kohtaamista. Väitetysti sukellusveneen kapteenina toimi kapteeniluutnantti Georg Schmidt, joka iski höyrylaivaan torpedolla kerran rampauttaen kohteensa. Sen jälkeen U-vene nousi pintaan ja käytti tykkiään aluksen upottamiseen. Tykin toinen laukaus osui kannella tai ruumassa olleeseen ammusvarastoon, joka räjähti. Se aiheutti ketjureaktion, jonka johdosta kannella olleet tavarat lentelivät taivaan tuuliin. Tuuliin lentäneiden esineiden joukossa oli kokonainen rekka. Se rekka tippui pinnalle nousseeseen U-veneeseen aiheuttaen aluksen uppoamisen.

Rekka käytännössä osallistui U-veneen upottamiseen aiheuttamalla siihen huomattavia vaurioita, mutta on todennäköistä, ettei se yksin ollut syypää raskastekoisen ja kestävän sukellusveneen uppoamiseen. Höyrylaivan ammusvaraston räjähdys todennäköisesti aiheutti paineaallollaan sukellusveneen köliin vaurioita ja rekka oli kirjaimellisesti se, joka katkaisi kamelin selän.

U-vene vei upotessaan kaikki merimiehet pohjaan. Olive Branch -aluksen pelastusveneisiin ei nostettu saksalaisia joko sen takia, etteivät saksalaiset olleet ehtineet ajoissa tornista ulos, tai saksalaisten annettiin hukkua.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 251 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 04. marraskuuta 2009 kello 23:11. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/19.

Kommentoi