Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Rukoilijasirkka kuulee ultraäänet

Valkoinen tausta, jonka keskellä voimakkaasti vihreänvärinen rukoilijasirkka. Sirkka sipsuttelee eteensä taivuttaen päätään vasemmalle. Rukoilijasirkan eturaajat ovat häijynnäköisessä asennossa.Kuvassa vihreä rukoilijasirkka

Rukoilijasirkoilla ei ole ulkonevia korvia, kuten meillä ihmisillä. Itse asiassa näillä hyönteissyöjillä on vain sisäinen korva. Yksi sellainen. Korva on asetettu eläimen päähän ja sen avulla rukoilijasirkka kykenee kuulemaan ultraääniä. Se on tärkeä ominaisuus tälle ötökälle, sillä se ruokailee päivisin ja vaeltaa paikasta toiseen yöaikaan. Öisin se joutuu liihottelemaan siipiensä varassa ja on siten vaarassa joutua esimerkiksi lepakon päivälliseksi / yöpalaksi. Ultraäänen kuuleminen on kuitenkin tehokas tapa huomata, onko lepakko “tutkaamassa” sitä.

Ultraäänen kuuleva rukoilijasirkka pystyy nimittäin kuuntelemaan, käyttääkö lepakko sitä kohti toistuvaa kimittävää ääntä. Jos lepakon ääntä muistuttava kimitys voimistuu ja on toistuvasti rukoilijasirkkaa kohti tulevaa, rukoilijasirkka kesken lentomatkan lähtee jyrkkään syöksyyn. Sirkka pyrkii syöksyllä väistämään lepakon hyökkäyksen, sillä sirkka tietää olevansa suhteellisen hyvin suojassa maanpinnalla, jossa on kaikenlaisia lehtiä ja muuta tavaraa häiritsemässä lepakon kykyä löytää sirkka. Normaalisti rukoilijasirkka lentää horisontaalisesti, vaakatasossa, mutta hyökkäyksen kohteeksi jouduttuaan se käytännössä sukeltaa suoraan alaspäin. Tällainen syöksykierre pelastaa rukoilijasirkan melkein aina.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 193 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 04. tammikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/104.

Kommentoi