Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Ruotsi vaihtoi oikeanpuoleiseen liikenteeseen

Lauma hevosia ravaa nurmikolla, joka on lyhyttä ja hyvin vihreää. Taustalla kaukaisuuteen asti yltävää peltoa ja niittyä. Hevoset ovat valkoisia, harmaita ja ruskeita.Suunta vaihtui 3. syyskuuta 1967

Ruotsalaiset ajelivat vuoteen 1967 asti vasemmanpuoleisen liikenteen voimin ympäri Ruotsin kuningaskuntaa. Heikäläiset muuttivat liikenteen suuntaa kertarysäyksellä keskellä viikkoa vuonna 1967 ja ajoittivat suunnanmuutoksen tapahtuvan aamulla kello 05:00. Ajankohta valittiin sen takia, että jos liikenteen suuntaa olisi vaihdettu muuhun aikaan, liikennettä olisi ollut paljon ja osa ihmisistä olisi ollut niin unissaan etteivät olisi ehkä hoksanneet mitä oikein on tapahtunut

Ruotsalaisten suunnanmuutos 3.9.1967 vasemmanpuoleisesta oikeanpuoleiseen liikenteen hoidettiin vieläpä keskellä viikkoa, että varmasti kaikille tulisi kerralla selväksi mistä oikein on kyse. Päivää kutsutaan Ruotsissa edelleen H-päiväksi. Kirjain H on lyhenne ruotsin kielen sanasta “Höger”, joka tarkoittaa oikeaa.

Ruotsalaisille järjestettiin suunnanmuutoksesta kansanäänestys jo 12 vuotta ennen varsinaista muutosta. Valtaosa ihmisistä halusi pitää vanhan menon ja meiningin yllä, joten syystä tai toisesta kansan tahto ei tullut tässä asiassa jakeluun, vaan noin 15% äänestäneistä sai tahtonsa läpi. Muutoksesta koitui veronmaksajille noin 600 miljoonan kruunun kustannukset kun liikennekylttejä ja liikennekalustoa, sekä liikennevalvontaa jouduttiin rukkaamaan aika paljon.

Suomessa oikeanpuoleinen liikenne on ollut jo vuodesta 1858 lähtien.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 181 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 02. marraskuuta 2009 kello 21:09. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/11.

"Ruotsi vaihtoi oikeanpuoleiseen liikenteeseen" on saanut pisteet 8,5/10. Se on 2 arvostelun tulos.

Kommentoi