Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Valaat ja virtahevot ovat sukua toisilleen

Virtahepo näyttää tyynenä kelluvan sameassa vedessä. Virtahevosta näkyy vain kuonon yläosa ja korvat sekä silmät, jotka ovat huomattavassa määrin ulkonevat.Kuvassa virtahepo

Fossiilien, veren ja DNA-näytteiden mukaan on huomattu, että valaiden, delfiinien ja virtahepojen sukulaisuussuhteet ovat lähellä toisiaan. Nähtävästi virtahepo ja mainitut kaksi muuta eläinlajia päättivät lähteä kukin omaan suuntaan kulkemaan evulutiivista polkuaan — polku on ajoitettu noin 60 miljoonan vuoden päähän. Nykydelfiinit, -valaat ja -virtahevot ovat näinä päivinä tämän kehityskulun viimeisimmät kehitysversiot. Kiehtovaa tässä on erityisesti virtahevon osuus.

Virtahepo, eli hippo, on sidoksissa veden äärellä elämiseen. Virtahevot elelevät Afrikassa joissa, järvissä ja suistoissa. Ne asuvat jopa 30 virtahevon kokoisissa laumoissa. Päivittäin virtahevot pitävät itseään viileinä kylpemässä vedessä tai mudassa. Myös parittelu ja synnyttäminen tapahtuu vedessä. Öisin virtahevot nousevat maan pinnalle jyystämään ruohoa. Virtahepojen tapaan valaat ja delfiinit synnyttävät eläviä nisäkkäitä meressä. Virtahepoja pidettiin antiikin Kreikan aikana, siis muutamia tuhansia vuosia sitten, hevosten sukulaisina. Sen jälkeen aina vuoteen 1985 asti virtahevon arveltiin olevan sian lähisukulainen.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 171 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 01. helmikuuta 2010 kello 20:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/131.

Kommentoi