Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Veren väri

Maailman kaikki maanosat mustalla värillä ja hyvin yksityiskohtaisina piirroksina valkoista taustaa vasten. Kartassa suuria mustia läiskiä ovat Pohjois- ja Etelä-Amerikka, Intia, Venäjä ja napa-alueet.Punastuu hemoglobiinista

Ihmisen veri on punertavaa. Tämä veri, joka sisällämme virtaa, saa värinsä ensisijaisesti hemoglobiinin punertavasta pigmentistä. Veri on kirkkaanpunaista silloin kun se on happirikasta. Hapeton veri on hyvin tummaa, tummanpunaista. Joillakin eläinlajeilla ei ole lainkaan hemoglobiinia veressään, joten sen takia esimerkiksi ravuilla on veri sinertävää silloin kun se on tekemisissä hapen kanssa. Joidenkin väitteiden mukaan ravun veri on normaalisti väritöntä, mutta joidenkin väitteiden mukaan se on sinertävää vain sen takia, että eläimen veressä on runsaasti kuparia.

Joidenkin hyönteisten veri on kellertävää ja joskus vihreää. Esimerkiksi auton tuulilasiin lässähtäneet ötökät eivät välttämättä omista lainkaan verisuonia, vaan ne kuljettavat nesteitä sisällään luurankonsa yhteydessä olevien tyhjien alueiden avulla, jotka voivat ulottua tuntosarviin, jalkoihin ja siipiin. Ötököiden veren väri syntyy siitä, että ne syövät väripigmenttejä sisältäviä kasveja tai ötököitä.

Ötököiden veren väri johtuu siis siitä, mitä ne syövät, kun taas eläimillä ja ihmisillä veri saa värinsä hapen ja hiilidioksidin kuljettamisesta, joka tapahtuu rautapitoisella hemoglobiini-nimisellä proteiinilla.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 194 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 13. joulukuuta 2009 kello 05:05. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/80.

"Veren väri" on saanut pisteet 4,5/10. Se on 2 arvostelun tulos.

Kommentoi