Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Hammaslääkäri keksi sähkötuolin

Valokuva mustasta pistorasiaan laitettavasta virtatöpselistä, jossa kolme metallista piikkiä ja musta muovinen johto.Hammaslääkärin keksintöjä

Sähkötuoli on kuolemanrangaistuksen toimeenpaneva istuin, joka kierrättää piinapenkkiin joutuneen henkilön sisuskaluihin tappavassa määrin sähkövirtaa. Tämä laite on syystä tai toisesta suosittu vekotin Yhdysvalloissa, jossa sen kehitti Harold P. Brown, itse Thomas Edisonin alainen. Hammaslääkärin tointa näiden synkempien harrastusten ohessa harjoittanut mies kehitti Edisonin myötävaikutuksella vaihtovirralla toimivan penkin. Sitä käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1890.

Yhdysvalloissa käytettävillä sähkötuoleilla on usein lempinimiä, kuten makaaberi Sizzlin’ Sally, Old Smokey tai Gruesome Gertie. Näinä päivinä yhdysvaltalaiset eivät käytä laitetta kovin usein, mutta viime vuosisadan puolella sähkötuolissa käytettiin parissakymmenessä osavaltiossa. Laitteen suosio on laskenut kuin lehmän häntä sitä mukaa kun julkisuuteen on levinnyt tietoja laitteeseen istutettavien henkilöiden viimeisistä hetkistä.

Sähkötuolissa lopetetut kriminaalit ovat joskus saattaneet kärsiä kovastikin sähkövirran vuoksi. Onpa käynyt niinkin, että asiakkaan hiukset ovat syttyneet tuleen ja rangaistuslaite on saattanut mennä epäkuntoon kesken toimenpiteen, jolloin kuolemaantuomittu on saatettu jättää lattialle kitumaan sillä aikaa kun huoltomiehet kävivät korjaamassa aparaattia. Vuonna 1946 Willie Francisin sähkötuolittaminen epäonnistui pahemman kerran kun humalassa ollut huoltomies oli virittänyt tuolin väärin, jolloin tuomittu oli vain käristynyt kuolematta ja ehtinyt siinä sivussa huutaa tuskissaan. Francis selvisi ensimmäistä sähkötuolituskerrasta, mutta hänet laitettiin siihen uudelleen tuomarin hylättyä puolustusasianajajan vetoomuksen, jonka mukaan rikollinen oli jo kerran kärsinyt tuomionsa — Francis oli todellakin kokenut sähkötuolirangaistuksen. Tuomari pisti Francisin vuonna 1947 uudelleen tuoliin, jolloin kaikki sujui niin kuin piti.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 266 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 03. joulukuuta 2009 kello 19:07. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/68.

"Hammaslääkäri keksi sähkötuolin" on saanut pisteet 10/10. Se on 1 arvostelun tulos.

Kommentoi