Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Ihmisen sydän

Punainen sydän, joka on piirretty symmetriseltä näyttäväksi valkoista taustaa vasten. Sydän on lähes oranssiin vivahtavalla punaisella värillä väritetty.Sydäntä merkitsevä symboli

Normaalin, keskiverron aikuisen ihmisen sydän lyö minuutissa yhteensä 72 kertaa. Se tarkoittaa sataatuhatta sydämenlyöntiä vuorokaudessa. Sydämen lyönti survoo verisuonten kuljettamaa verta eteenpäin kuin mäntä ikään. Sydämen läpi virtaa verta minuuttia kohden 5–30 litraa. Sydän saa sykkeensä eräänlaisen alhaisen sähköisen latauksen ansiosta, joka saa sydämen lihassäikeet supistumaan ja supistumisliike puolestaan veren virtaamaan eteenpäin kehossa.

Ihmisen sydän, kuten monien muidenkin nisäkkäiden sydämet, toimivat tahdosta riippumatta. Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että sydän oli niinkin itsenäinen elin, että se pystyi liikkumaan elimistön sisällä paikasta toiseen. Sydämet voivat toimia jopa kehon ulkopuolella kunhan niille tarjotaan happea. Sydän jaksaa sykkiä jo ennen syntymää noin neljän viikon kuluttua hedelmöittymisestä äidin vatsassa. Sydän sykkii normaalisti tauotta aina kuolinhetkeen asti.

Miehen ja naisen sydämen välillä on eroja. Naisen sydän lyö hieman nopeammin kuin miehen. Normaalin aikuisen miehen sydän lyö suurinpiirtein 70 kertaa minuutissa ja aikuisella naisella se on 78 lyöntiä minuuttia kohti. Sydämenlyönti tarkoittaa sydänlihaksen “venttiilien” supistumista. Supistusvoimaa voi karkeasti verrata siihen, jos kädellä puristaa voimakkaasti tennispalloa.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 201 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 04. maaliskuuta 2010 kello 06:06. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/162.

Kommentoi