Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Kuulakärkikynä keksittiin vuonna 1938

Sininen mustekynä valkoista taustaa vasten. Kynän vieressä vasemmalla on osittain kynän kärkiosan alla valkoinen paperinpala. Kynä on muovia ja se on osittain sininen ja osittain harmaa.Unkarilaisten keksintö

Kuulakärkikynä keksittiin vuonna 1938 unkarilaisen László Bírón toimesta. Kynän kärjessä on pieni kuula, joka kynän kärkiosan kulkiessa paperilla pyörii ja vapauttaa tasaiseen tahtiin mustetta. Kuulakärkikynän kärjessä oleva kuula voi olla halkaisijaltaan 0,7 millimetristä 1,2 millimetriin ja se voi olla terästä tai muuta metallia. Kuulakärkikynän sisällä on oma mustesäiliö.

Modernin kuulakärkikynän isä on László Bíró, mutta myös hänen kemistiveljensä George Bíró osallistui arvokkaalla tutkimustyöllään kynän musteen kehittämiseen. László oli lehtitoimittajana kyllästynyt aikaisempiin kynäviritelmiin, jotka vuotivat ja joiden jälki oli tuhruista. Kaksikon onnistui kehittää kynä vuoden 1938 puolella, jolloin myös kynän ensimmäinen patenttihakemus jätettiin. Näinä päivinä mustekyniä löytyy jokaisesta kodista, mutta niistä useimpia vaivaa edelleen kynien heikko toimivuus kirjoitettaessa muoville, kiiltäville, kosteille ja öljyisille pinoille. Koska kynät myös tarvitsevat painovoimaa, jonka avulla kynän kärjestä tulee ulos mustetta, useimmat kuulakärkikynät eivät toimi ylösalaisin.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 180 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 09. joulukuuta 2009 kello 04:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/75.

Kommentoi