Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Tiesitkö tämän unista?

Valokuva suuresta valkoisten pilvien ryppäästä mustaa avaruutta vasten. Kuvan oikeassa yläkulmassa näkyy Kuun sirppi.Nuku hyvin ja näe kauniita unia

Me ihmiset vietämme nukkumalla elämästämme neljäsosan, joten voi olla kiehtovaa tutustua tarkemmin siihen, mitä kaikkea nukkuessamme tapahtuu. Kun olemme kiikkutuoli-ikäisiä, olemme viettäneet noin neljäsosan elämästämme nukkumiseen, josta suurinpiirtein kuusi vuotta on kulunut uneksimisiin. Öisin, tai päivisin, nukuttaessa aikuiset uneksivat noin 1,5 tuntia jokaista nukuttua kolmea tuntia kohtaan. Unia on siis paljon! Harmi vain, että valtaosa nukkumisen yhteydessä nähdyistä unista unohtuu heräämisen aikaan.

Meitä kaikkia ihmisiä yhdistää nukkuminen ja unten näkeminen nukkumisen aikana. On kuitenkin yksilökohtaista muistaako ihminen unensa herätessään. Pitkäkestoisimmat uneksimisjaksot koetaan yleensä aamulla ennen heräämistä. Tämä tiedetään siksi, että oneirologiaa harjoittavat tutkijat ovat tutkineet unta pitkään ja hartaasti.

Kun aikuinen ihminen nukkuu, hän näkee keskimäärin 1400 unta vuodessa. Se tarkoittaa neljää unta yössä. Kohdussa raskausaikana* rakentuvat sikiöt eivät näe unia samaan tapaan kuin aikuiset ihmiset. Tiedemiehet veikkaavat sikiöiden näkevän pääasiassa sellaisia unia, jotka liittyvät ääni- ja tuntoaistiin, sillä sikiöillä ei ole visuaalista virikettä lainkaan. Vastasyntyneiden lasten kohdalla REM-unen määrä on jopa 80 prosenttiyksikköä koko unen määrästä, joka viittaa vastasyntyneen näkevän huimasti unia.

Kaikki ihmiset näkevät välillä painajaisia. Painajainen jo nimensäkin puolesta viittaa siihen, minkälaisista unista on kyse. Jos ihminen nukkuessaan näkee unta likaisesta vedestä, se saattaa merkitä alitajuista tapaa ilmoittaa, että uneksija ei ole fyysisesti terve. Ihmiset ympäri maailmaa jo ammoisista ajoista asti ovat uneksineet lentämisestä — jopa ennen lentokoneiden keksimistä.

*) Raskauslaskurin avulla voi tarkistaa milloin lapsi syntyy.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 271 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 19. helmikuuta 2010 kello 16:04. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/150.

Kommentoi