Melkein kaikkea melkein kaikesta — Nippelitieto.com

Vain kolibrit voivat lentää taaksepäin

Kolibri lentää vihreää taustaa vasten kuin ilmassa seisoen. Linnulla pitkä nokka, rubiininvärinen höyhenkuvitus kurkussa ja muuten ruskeavalkoinen höyhenpeite.Kolibrit kuuluvat kiitäjälintuihin

Ilmeisesti luontomaailman ainoa taaksepäin lentävä lintulaji on kiitäjälintujen lajiin kuuluva kolibri. Kolibrit ovat samalla pienimpiä elossa olevia lintulajeja. Pienin kolibri on hunajakolibri, joka sekin pystyy lentelemään taaksepäin ja myös räpsyttelemään siipiään siten, että se pysyy ilmassa täysin paikoillaan. Lintu heiluttaa siipiään jopa 90 kertaa sekunnissa. Siipien räpsyttelyvauhti riippuu kolibrin lajista. Nämä linnut kykenevät nopeimmillaan kiitämään eteenpäin jopa 50 kilometrin tuntivauhtia.

Kolibrit päästävät lennellessään humisevaa ääntä. Senpä takia kolibrit saivatkin englanninkielisen nimen humminbirds, eli huminalinnut. Kolibrit ovat tiettävästi ainoita eläviä lintuja, jotka kykenevät liihottelemaan siipiensä voimin myös taaksepäin. Näin kertoo vuonna 2001 julkaistu Robert S. Ridgelyn ja Paul G. Greenfieldin kirjoittama tietokirja “The Birds of Ecuador vol. 2”.

Joidenkin tiedemiesten esittämien teorioiden mukaan kolibrit ovat alunperin kotoisin Etelä-Amerikasta, jossa niiden lajeja onkin enemmän kuin missään muualla maailmassa. Joidenkin väitteiden mukaan kolibrien kantaisät olisivat ehkä saattaneet elellä jossain päin nykyisen Venäjän maa-alueita.

Nippelitietoa julkaisusta

Nippelitieto.comin Petri I. julkaisi tämän sivun. Tämän kirjoituksen pituus on suurinpiirtein 181 sanaa. Selaat juuri osion Etusivu sisälle ahdettuja julkaisuja. Juttu liittyy tavalla tai toisella aiheeseen tai aiheisiin , . Klikkaamalla aihesanan nimeä saat avattua muutkin siihen kytketyt kirjoitukset. Julkaisua päivitettiin viimeksi 17. marraskuuta 2009 kello 08:08. Lyhyt osoite tähän kirjoitukseen on https://nippelitieto.com/54.

"Vain kolibrit voivat lentää taaksepäin" on saanut pisteet 9/10. Se on 2 arvostelun tulos.

Kommentoi